Nanko Klein

Nanko Klein Paste

 

Mijn liefde voor DAF zit van binnen”

Nanko Klein Paste, in het werkende leven projectleider bij een woningbouwstichting, bouwt DAFs van Lego. En hoe!

Wie zijn hobbykamer betreedt, weet niet wat hij ziet: tienduizenden legosteentjes, in plastic bakken netjes en secuur gerangschikt naar soort, kleur en grootte. Maar bovenal: planken vol schitterende DAF trucks, soms wel meer dan een meter lang, allemaal in schaal 1/16.

Gezien zijn achtergrond zou je niet verwachten dat Nanko helemaal maf van DAF is. Waar komt dat gevoel dan vandaan? “Geen idee. Ik heb altijd iets met DAF gehad. Ik begon op m’n derde met Lego en heb eigenlijk niets anders gebouwd dan vrachtwagens. Het zit van binnen, denk ik. Als kind pluisde ik elke Truckstar uit naar DAF-nieuws en boven mijn bed hingen posters van de waanzinnige machines die DAF en Jan de Rooy ontwikkelden voor Parijs-Dakar. Vanaf mijn twaalfde begon ik die met Lego na te bouwen.”

Na een rustige periode pakte Nanko een jaar of tien geleden zijn hobby weer op, maar dan op niveau 2.0. Inmiddels heeft hij zo’n 10 modellen. Dat lijkt niet veel, maar over elk exemplaar doet hij zo’n driekwart jaar. Als informatiebron beschikt Nanko over een archief vol foto’s, technische tekeningen en folders. Zeer opmerkelijk: vooraf maakt hij geen constructietekening van zijn nieuwe project. “Ik doe het helemaal op het zicht en op gevoel, met veel passen en meten.” Eenmaal gebouwd, haalt Nanko zijn trucks niet meer uit elkaar. “Dat kan ik niet over mijn hart verkrijgen”, zegt hij begrijpelijkerwijs. Soms verkoopt hij er één, maar op bestelling levert hij niet. Is hij niet bang dat zijn hobby qua ruimte uit de hand loopt? “Er staan er inmiddels wel wat beneden in de huiskamer”, bekent hij. “Maar dat wil ik zoveel mogelijk beperken. Ik wil niet zo iemand zijn die de hoofdrol speelt in ‘Help mijn man heeft een hobby!’”
Nanko Klein
 

 

Lees ook de andere artikelen: