Demount trailer

Slimme transportoplossingen

DAF stond altijd al bekend om zijn slimme transportoplossingen. En al die geavanceerde oplossingen hadden gemeen dat ze een duidelijk doel dienden. Ze waren waardevol voor de klant!

 
Opleggerkoppeling

Opleggerkoppeling

Het eerste DAF patent werd aangevraagd in 1931 en betrof een opleggerkoppeling waarbij de steunen van de oplegger automatisch werden opgeklapt wanneer de oplegger aan de trekker werd gekoppeld. Het is niet moeilijk te raden wat het voordeel was: de chauffeur hoefde zijn cabine niet uit om de oplegger aan de trekker te koppelen!

 

Pendelas

Ook aan het begin van de jaren dertig werd voor het eerst de zogenaamde pendelas gebruikt. De as bestond uit twee korte assen die dwars naast elkaar waren gemonteerd. Daardoor kon de aslast worden verhoogd tot 9.600 kilo. Het verwisselen van een van de binnenwielen werd heel gemakkelijk toen de twee korte assen in de lengterichting rondom hun centrale punt draaibaar waren gemaakt. Zo konden de binnenwielen van een systeem met dubbele wielen naar buiten worden gedraaid wanneer een band moest worden verwisseld.

De schommel-as
 
DAF Trado

Trado

In 1934 ontwikkelden Hub van Doorne en de Nederlandse luitenant Van der Trappen gezamenlijk de zogenaamde 'Trado ombouwset', waarmee een normale tweeassige truck in vijf uur tijd kon worden omgebouwd tot een zeswieler met vier aangedreven wielen. De Trado set werd aan beide uiteinden van de achteras gemonteerd. De aandrijving werd daar afgetakt, zodat de twee aangedreven wielen elk aan een kant konden worden gemonteerd. Bovendien konden de wielen ver opwaarts en neerwaarts bewegen, waardoor de trucks met Trado uitstekend geschikt waren voor off-roadrijden.

 

Straalvliegtuigen tanken

Na de oorlog leverde DAF tanktrailers om straalvliegtuigen razendsnel te kunnen voltanken. Via twee lange zwenkarmen op de tanktrailer konden de slangen in een oogwenk op het vliegtuig worden aangesloten. Een krachtige pomp, aangesloten op de PTO van de trekker, pompte de brandstof onder hoge druk de tank van het vliegtuig in. De tanks hadden een capaciteit van 2.300 liter. De eerste Nederlandse straalvliegtuigen konden in drie minuten worden volgetankt, iets wat normaal gesproken gemakkelijk twintig minuten in beslag nam.

Tanken van straaljagers
 
DAF Losser

De DAF Losser

In 1935 was DAF zijn tijd ver vooruit met de DAF Losser, speciaal ontwikkeld voor het laden van standaard spoorwegcontainers van een trein op een truck en vice versa. Noem het de eerste containertrailer. DAF vond niet alleen een oplossing voor wat later 'intermodaal transport' werd genoemd, maar presenteerde in feite een totaal nieuw distributieconcept. Een concept dat ook vandaag nog ultramodern is en heel goed de oplossing kan zijn voor de toekomst.

 

Slaapcabine

De DAF 2600, in 1962 op de markt gebracht, was de eerste Europese truck die kon worden geleverd met een volwaardige slaapcabine. Het bed had een comfortabele matras en de mate van comfort voor de chauffeur kon voor die tijd absoluut revolutionair worden genoemd.

Slaapcabine
 
Space Cab

Space Cab en Super Space Cab

In 1985 verraste DAF de transportwereld door een truck voor de lange afstand te voorzien van een zogenaamde SpaceCab, een cabine met een overvloed aan ruimte. Later introduceerde DAF de nog ruimere Super SpaceCab, het toppunt van chauffeurscomfort. De DAF Super SpaceCab is nog steeds een van de ruimste cabines op de markt.