DAF-Museum-panorama-01

DAF Museum collectie

 

Een bezoek aan het DAF Museum betekent een rondgang door de tijd, langs het historische erfgoed van Doorne’s Automobiel Fabriek. Dit vanaf de oprichting van het bedrijf door de gebroeders Hub en Wim van Doorne tot en met de modernste vrachtwagens die in de DAF fabrieken van de band komen.

 

DAF-Museum-20191213-Routing-01
 
 
1928-Forge-De-Smidse

1 DE SMIDSE (Niveau -1)

De rondgang begint op de plaats waar Hub en Wim van Doorne hun eerste werkplaats ter beschikking kregen. De werkplaats (De Smidse) laat zien hoe kleinschalig de gebroeders Van Doorne zijn begonnen en welke gereedschappen toen gebruikt werden.

DAF Museum overzichtsfoto

2 AANHANGWAGENS, TRUCKS, AUTOBUSSEN, LEGERVOERTUIGEN EN TRUCK MOTORSPORT (Niveau -1)

Op deze verdieping krijgen de bezoekers een overzicht van wat DAF tussen 1932 en ongeveer 1990 heeft gemaakt.

DAF Museum miniaturen

3 MINIATUREN EN SNUISTERIJEN (Niveau -1)

In dit gedeelte staan een aantal vitrines gevuld met miniaturen van DAF en DAF snuisterijen.

 
PACCAR wing

4 PACCAR WING (Begane grond)

Sinds 1996 is DAF Trucks eigendom van de Amerikaanse vrachtwagen producent PACCAR. In deze hal wordt aandacht gegeven aan DAF producten vanaf 1990 tot heden. Naast aandacht aan de DAF producten wordt hier ook aandacht aan transport, de chauffeur en de huidige techniek geschonken.

DAF personenauto's

5 PERSONENAUTO’S (Niveau +1)

De geschiedenis van de DAF personenauto voert langs een keur van historische auto’s met volop aandacht voor de revolutionaire traploze aandrijving van DAF, de Variomatic. De collectie personenauto’s wordt aangevuld met enkele zeldzame prototypes.

Historiezaal - DAF Museum

6 HANS STAALS HISTORIEZAAL (Niveau +1)

De plaats van DAF in de wereldgeschiedenis valt te bewonderen in de Hans Staals Historiezaal, waar via een tijdlijn in woord en beeld de ontwikkeling van DAF wordt weergegeven.

 
DAF Museum Componenten galerij

7 COMPONENTENGALERIJ (Niveau +1)

Opengewerkte modellen op de componentengalerij tonen de vele mogelijkheden van de traploze aandrijving. Van de Variomatic tot de ultramoderne Continue Variabele Transmissie (CVT), die tegenwoordig wereldwijd wordt toegepast.

Huron 1

8 RALLY EN RACE (Niveau +1)

Dat DAF ook goed presteerde in de race- en rallysport blijkt uit de vele unieke auto’s, van de DAF 55 waarmee twee keer de London-Sydney rally werd gereden tot de Formule 3 raceauto’s en de Huron sportscar. De unieke Williams Formule 1 raceauto, die is uitgevoerd met de Continue Variabele Transmissie (CVT), had groot succes bij het testen van de CVT bij grote krachten en hoge snelheden.

Trucknasium

9 TRUCKNASIUM (Niveau +1)

Voor leerlingen van het tweede leerjaar van het voortgezet onderwijs bestaat de mogelijkheid om onder begeleiding via allerlei opdrachten kennis te maken met techniek en de mogelijkheden om in de toekomst je geluk te beproeven in de truckbranche.