Lesprogramma Trucknasium

Lesprogramma

van het Trucknasium

 

Het Trucknasium biedt tweede- en derdeklassers vmbo-t, havo en vwo een interessant lesprogramma rondom mobiliteit, duurzaamheid en veiligheid. Sinds begin 2019 biedt het DAF Museum het programma ook aan voor groepen 7 en 8.

Het programma start met een voorbereidende module op school, verzorgd door de eigen docent. Uiteraard zorgt het Trucknasium voor een uitgebreide lesbrief. Hierna bezoekt de klas het Trucknasium in het DAF Museum. Daar gaan de leerlingen in kleine groepjes onder begeleiding aan de slag tijdens een aantal modules die ieder 40 minuten duren.

 
 

Modules

 
Vervoer en logistiek

1. Vervoer en logistiek

Hoe belangrijk is transport voor onze samenleving? Wat heeft het wegvervoer in de toekomst nodig? Allerlei vragen, de grote en de kleine, behandelen we in deze eerste module.

En niet te vergeten: hoe kun je met een mbo-, hbo- of universitaire opleiding aan de slag in de logistieke sector. Come and find out!

 

2. Samenstellen van een vrachtwagen

Voor het bezorgen van een pakketje in de binnenstad van Eindhoven gebruik je een andere vrachtauto dan voor het transport van vier ton frisdrank naar Spanje. Welke heb je voor welke klus nodig?

Niet alleen bekijk je welke truck geschikt is, bij het Trucknasium bouw je 'm zelf! Via een touchscreen haal je de onderdelen die je nodig hebt uit magazijn en ga je aan de slag.

Steeds slimmer vervoer
 
 
Lesprogramma Trucknasium

3. Rolweerstand meten

Hoe makkelijker een truck over de weg rolt, hoe minder brandstof hij verbruikt. Best logisch, toch? Maar hoe doe je dat, een truck beter laten rollen?

Door de banden harder op te pompen, of kan het ook anders? Experimenteren, meten, resultaten uitzetten in een grafiekje. Trouwens, moet een vrachtauto in de toekomst nog wel rollen? Waarom niet zweven?

 

4. Luchtweerstand meten

Het Trucknasium heeft een echte windtunnel waarin je de luchtweerstand kunt meten!

Kijk eens hoeveel meer weerstand die vierkante vrachtwagen van vroeger heeft in vergelijking met de gestroomlijnde truck van vandaag. Hoe moet die van morgen er eigenlijk uitzien? Vormgeving wordt steeds belangrijker. Ook dat is techniek!

Windtunnel 3
 
 
Trucknasium lesprogramma

5. Ontwerp zelf een cabine

Een zuinige vrachtauto heeft een gestroomlijnde cabine. Maar hoe moet die er van binnen uitzien?

Zelf bouw je de ideale werk- en woonplek voor de chauffeur. Met comfortabele stoelen en een bed. Een koelkastje misschien, een ingebouwde iPad? Wat voor materialen? En welke kleur? Dat is helemaal aan jou.

 

6. Laden en lossen

Lading vervoeren brengt altijd risico’s met zich mee. Het veilig en verantwoord laden, lossen en vervoeren van vracht is voor de truckchauffeur erg belangrijk om ongevallen en files te voorkomen.

Net als voor alle andere weggebruikers natuurlijk. Veiligheidssystemen zijn hierbij onmisbaar. Aan welke regels moet een chauffeur zich eigenlijk houden? In het Trucknasium leer je het door een mini-truck zelf te laden en lossen. Zo kom je er snel achter hoe de praktijk werkt. 

Trucknasium laden en lossen
 
Trucknasium lesmodule veilig verkeer

7. Veiliger verkeer

Mede dankzij onze grote mobiliteit leven wij in een welvarend en hoog ontwikkeld land. Deelnemen aan het verkeer betekent alleen altijd een risico.

High tech (veiligheids-) systemen ondersteunen de chauffeur steeds meer om zijn weg zo veilig, comfortabel en efficiënt mogelijk in het steeds drukker wordende verkeer te vinden. Ga zelf op ontdekking en zoek uit hoe techniek veiligheid in goede banen leidt.

 

8. Robotica

We leven in de eeuw van de robots.
In onze roboticamodule kunnen kinderen leren hoe een voertuig in elkaar wordt gezet met een soort LEGO onderdelen. Vervolgens gaan ze dit programmeren via handige ingrepen.

Een ander alternatief is het uitvoeren van uitdagende, complexere programmeeropdrachten bij voertuigjes, die al opgebouwd zijn.
Een roboticasessie duurt 3 uur.

 

Robotica
 
 

9. Rondleiding DAF Museum

Zet je schrap voor een tocht langs de historie van meer dan 85 jaar autotechniek. Vrachtauto’s en personenwagens van weleer komen we tegen, maar we nemen ook plaats in de cabine van de allernieuwste DAF.

We staan letterlijk en figuurlijk stil bij belangrijke uitvindingen, zoals de Variomatic (het pientere pookje), die grote invloed hebben gehad binnen de autotechniek. Telkens andere en verrassende ontdekkingen.

DAF buggy 1971