Economie en duurzaamheid

Steeds slimmere mobiliteit

Bijna 75 procent van alle goederentransport in Europa vindt plaats over de weg. Omgerekend wordt er voor iedere Europeaan zo’n 85 kilo goederen met de vrachtauto vervoerd. Per dag!

Met andere woorden: we kunnen al die trucks op de weg echt niet missen. Dat willen we ook niet, want moderne vrachtauto’s hebben een hoog nuttig laadvermogen, lage kosten per kilometer, een lange levensduur en zijn zeer betrouwbaar. In de afgelopen 20 jaar is de techniek enorm verbeterd. Twintig trucks van vandaag stoten samen minder schadelijke stoffen uit dan één vrachtwagen uit 2000. 

  • Maar er liggen nog genoeg uitdagingen. Hoe krijgen we het brandstofverbruik en uitstoot van CO2 nog lager?
  • Hoe kunnen we een vrachtwagen – cabine, laadruim en het aantal assen – nóg slimmer samenstellen?
  • Welke technieken kunnen we bedenken om files en ongelukken te voorkomen? 

Onze mobiliteit op de weg verandert snel dankzij nieuwe vormen van techniek en andere voertuigconcepten voortbewogen door andere energievormen: hybride voertuigen, elektrisch, waterstof e.a.

Je ontdekt het zelf in het Trucknasium

 

 
 

Een interactief onderwijsprogramma rondom autotechniek, duurzaamheid en veiligheid voor de bovenbouw van het basisonderwijs (groep 7 en 8) en onderbouw van het voortgezet onderwijs (vmbo, havo en vwo).

Het programma start bij voorkeur met een voorbereidende module op school (Vervoer en logistiek), verzorgd door de eigen docent. Uiteraard zorgt het Trucknasium voor een uitgebreide lesbrief. Hierna bezoekt de klas het Trucknasium in het DAF Museum. Daar gaan de leerlingen in kleine groepjes onder begeleiding aan de slag tijdens een aantal modules die ieder 50 minuten duren.

 

Doelgroepen: 7 en 8 basisonderwijs (gratis) en onderbouw voortgezet onderwijs (€ 100,- per klas). 

Duur van lesmodule aanpassen: 45 minuten i.p.v. 50 minuten

Steeds slimmer vervoer