donderdag 14 december 2017 | Eindhoven

DAF-Kini heeft nieuwe 'bekleding'

Er moest een ambachtelijke vlechtster in de persoon van Anita van Kraaij aan te pas komen om de stoelen van één van de beroemdste DAF’s in het DAF Museum te herstellen. Het rotan van de voorstoelen had het gevecht tegen de tand des tijds verloren en moest vernieuwd worden.

DAF kini
De bijzondere auto, die de naam 'Willem-Alexander' draagt, is door een van de grondleggers van DAF, Wim van Doorne, in 1967 geschonken aan de Koninklijke familie ter gelegenheid van de geboorte van onze huidige koning. De auto is jarenlang gebruikt in het zonnige Italiaanse Porto Ercole. Door zijn typische uiterlijk kreeg de auto de bijnaam DAF-Kini.

Het vlechten van rotan is een ambacht dat niet veel mensen in Nederland nog machtig zijn. Anita van Kraaij, vrijwillig vlechtster van het Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert-Eind, verstaat de kunst nog. Zelfs zo goed, dat er tussen het eindresultaat en de 'oude' achterbank geen kleurverschil te bemerken valt. Inmiddels staat de DAF-Kini met de nieuw gevlochten stoelen weer te pronken in het DAF Museum. Bedankt Anita van Kraaij !

Tijdens de kennismakingsronde van de toenmalige kroonprins Willem-Alexander met zijn verloofde Maximá werd ook een bezoek gebracht aan het DAF Museum. Willem-Alexander en Maximá hebben toen met plezier plaatsgenomen in ‘zijn’ DAF-Kini.