woensdag 22 mei 2013 | Eindhoven

Nieuw interactief lesprogramma DAF Museum

Trucknasium maakt jongeren enthousiast voor automotive techniek

Nieuw interactief lesprogramma DAF Museum:Trucknasium maakt jongeren enthousiast voor automotive techniek 22-05-2013 Het DAF Museum opende op vrijdag 17 mei het Trucknasium, een nieuw interactief en educatief programma voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs met als doel hen in automobieltechniek te interesseren. De officiƫle opening van het Trucknasium werd verricht door Monique List-de Roos, wethouder van Economie, Werk en Beroepsonderwijs van de gemeente Eindhoven.

Trucknasium

DAF-Museum-Trucknasium-openingshandelingHet tekort aan technische medewerkers loopt volgens een onderzoek van de Universiteit van Maastricht in opdracht van met ministerie van Sociale Zaken volgend jaar op tot 63.000 en voor elke procent dat de Nederlandse economie groeit, zouden er jaarlijks 13.000 vacatures bij komen. “Voor de technologieregio Eindhoven is dat een zorgwekkende ontwikkeling”, aldus Hans Staals, vicevoorzitter van het DAF Museum. “Om deze reden is het Trucknasium ontwikkeld: een interactief en educatief lesprogramma voor leerlingen uit het tweede jaar van vmbo-t, havo en vwo met als doel hen te interesseren voor automotive techniek en mogelijk ook voor een baan in deze sector.”

Moderne lesmethoden

DAF-Museum-Trucknasium-

Het programma van het Trucknasium start met een lesprogramma ‘Vervoer en Logistiek’ op school. ”Vervolgens brengen de leerlingen een bezoek aan het DAF Museum waar ze in een geheel nieuwe ruimte met professionals uit de praktijk ingaan op onder andere het samenstellen van een vrachtwagen, het meten van lucht- en rolweerstand en geavanceerde veiligheidssystemen die op moderne vrachtauto’s en bussen geleverd worden”, legt Staals uit. “Hierbij staan de onderwerpen veiligheid, duurzaamheid en mobiliteit centraal. In de praktijk van het goederen- en personenvervoer over de weg gaat het om brandstofbesparing, de reductie van de CO2-uitstoot en een optimale communicatie tussen voertuigen onderling en hun omgeving.”

In het Trucknasium – dat haar lesprogramma heeft ontwikkeld in nauwe samenwerking met het Strabrecht College uit Geldrop en het Hub van Doorne College uit Deurne - maken leerlingen uiteraard interactief kennis met techniek. Om de invloed van luchtweerstand te tonen, werd op schaal zelfs een complete windtunnel gerealiseerd.