Hans Staals Historiezaal

De Smitse DAF Museum

Historiezaal laat geschiedenis DAF herleven

Op de eerste verdieping is een sfeervolle zaal ingericht met een historisch overzicht van de kleurrijke geschiedenis van DAF. In de zaal is door conservator en bestuurslid van de Stichting Vrienden van het DAF Museum, Hans Staals een blijvend overzicht van de geschiedenis van DAF in beeld gebracht.

De zaal is ingericht met tien monitoren. Op ieder scherm wordt de periode van een decennium in woord en beeld tot leven geroepen. 'We zijn inmiddels tot 1980 gekomen. Van de eerste 50 jaren DAF hebben we de meest markante momenten uitgezocht. We verwachten begin volgend jaar gevorderd te zijn tot 2000.'

Daar laten we het voorlopig bij, aldus Staals, die niet verheelt dat hij bij zijn activiteiten veel steun van de vrijwilligers uit het archief heeft, uiteindelijk blijven er dan drie schermen over. Die gaan we gebruiken voor onze toekomstvisie op transport. Wat zal waar nodig zijn en hoe maken we dat.
Een soort blik in de toekomst.

De monitoren zijn ingebed in een collage van karakteristieke beelden uit de wereldgeschiedenis van het bijbehorende decennium. Daarvoor hebben we gebruik gemaakt van allerlei archieven. Om op de schermen een goed beeld van de gebeurtenissen in en rond DAF te krijgen hebben we onmetelijke hoeveelheden kranten, DAF bodes, verslagen, brochures, folders, tekeningen en specificaties van voertuigen de revue laten passeren. Vervolgens moest natuurlijk heel veel van het historische materiaal worden opgekalefaterd.

Foto's moesten worden gerestaureerd, tekeningen hebben we op de computer opgeknapt en vervolgens is alles gedigitaliseerd. De uiteindelijke beelden worden afgewisseld met korte tekstpresentaties, vertelt een trotse Hans Staals. De Historiezaal is een aanwinst voor het DAF Museum. Wie op zijn gemak het verhaal van DAF aan zich voorbij wil laten gaan, kan moeiteloos een uurtje uittrekken om alle beelden op zich in te laten werken.